Als er een levenstestament moet worden geschreven is dit natuurlijk nooit fijn. Of misschien wilt u gewoon ruim op tijd zijn. In ieder geval kun je hier alles vinden wat je moet weten over het schrijven van een testament en wat er precies in moet staan.
Wat moet er in een testament staan?
In een testament moeten natuurlijk een aantal voorwaarden staan om het een officieel testament te maken. Als eerste moet je er natuurlijk inzetten wie de erfgenamen zijn en wie de mogelijke executeur. De executeur is iemand die jij bepaalde bevoegdheden kan geven om bijvoorbeeld de erfenissen te regelen of je uitvaart, omdat je zelf niet wist wie je moest kiezen. Daarnaast moet je dus kiezen naar wie welke eigendommen gaan van de overledene. Ook hoor je in een testament te zetten wat er met een mogelijke bedrijf zou moeten gebeuren mocht je deze hebben. Stel je hebt kinderen die niet oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen, dan kan het zijn dat je in je testament een wil zet van voogdij. Als je het testament officieel wilt maken moet je het bij een notaris ondertekenen.
Wat gebeurd na je overlijden met een testament?
Als u een officieel testament heeft achtergelaten, dan komt er een notaris die op gesprek gaat met de erfgenamen. Wat natuurlijk nooit leuk is maar wel nodig om te vertellen wat je geërfd hebt en wie wat natuurlijk precies mee mag nemen of krijgt. Daarover is het natuurlijk belangrijk om geen ruzie te maken, want hierdoor ontstaan extreem veel familieruzies. Als je de notaris op bezoek hebt gehad kun je dat gene wat je geert hebt ook gaan op halen of er naar toe gaan om te zien wat het bleek te zijn.
Waarom zou je een testament maken?
Een testament maken is een slim idee, omdat je hierdoor zeker weet wat er gebeurd met je spullen na je dood. Ook weet je wie je uitvaart regelt en welke mensen iets horen te krijgen. Ook kun je wat zeggen over eventuele mensen die wilt uitsluiten van de erfenis. Je kan ook een erfenis verdelen, maar ook om het aan je nabestanen over te laten. Erfgenamen zijn de mensen die kinderen of kleinkinderen zijn en een vriend of vriendin mag ook. Er zijn dus geen problemen mocht u iets nalaten aan iemand buiten uw familie. Let wel op dat kinderen die onteigend zijn een familie recht hebben op het aanvragen van hun deel van het erfbare bezit. Daarom kun je als je wilt natuurlijk mensen uitsluiten mochten ze iets gedaan hebben tegen je waardoor je ze wilt uitsluiten van je testament. Ook goed om te weten dat als je een partner hebt je kinderen hun erfdeel niet meteen krijgen, zodat de partner bijvoorbeeld in een huis mag blijven wonen en niet uit huis wordt gezet. Je partner kan er dus na je dood voor kiezen om het geld ergens aan uit te geven om het gezin of zichzelf vooruit te helpen.